HemTips & tricksIKEA Trådfri - Allt du behöver veta

IKEA Trådfri – Allt du behöver veta

Introduktion till IKEA Trådfri

Vad är IKEA Trådfri?

För att förklara det kort så är IKEA Trådfri ett smart belysningssystem som låter dig styra dina lampor trådlöst via fjärrkontroll, mobilapp eller röststyrning. Systemet är en del av IKEAs Home Smart serie och är framtaget för att vara ett prisvärt och lättanvänt alternativ för smart belysning i hemmet.

Med IKEA Trådfri kan du enkelt justera ljusstyrka, byta färgtemperatur och schemalägga när dina lampor ska tändas eller släckas. Det gör det möjligt att skapa en mer bekväm och energieffektiv belysning som anpassas efter dina behov.

Varför ska jag välja IKEA Trådfri?

Som du kanske vet finns det en rad olika smart belysningssystem ute på marknaden idag, så varför skulle du välja ett från IKEA? Det finns flera anledningar till varför Trådfri kan vara en bra lösning för dig, några av dessa är:

  • Prisvärt – Jämfört med andra smarta belysningssystem är Trådfri ett av de mest prisvärda alternativen på marknaden
  • Lätt att komma igång – Ingen avancerad teknisk kunskap krävs. Du kan börja använda systemet direkt med en fjärrkontroll eller koppla upp det till en Trådfri gateway för fler funktioner och automatiseringar.
  • Kompatibelt med andra system – Trådfri fungerar med Google Home, Amazon Alexa och Apple HomeKit, vilket gör det möjligt att styra ditt system via dessa tjänster.
  • Enkelt att utöka – Att lägga till flera enheter i systemet är busenkelt, så du kan börja litet och skala upp i den takt som passar sig.

Vi rekommenderar dig att läsa hela artikeln om IKEA Trådfri då vi går in på djupet om hur systemet fungerar och vad våra åsikter är. 

Hur fungerar IKEA Trådfri?

Alla system fungerar annorlunda, så hur fungerar IKEA Trådfri? Här går vi djupare in på hur Trådfri faktiskt fungerar och vad som kan vara bra att tänka på.

Trådfri Gateway – behövs den?

Ikea Trådfri Gateway

Det som är bra med Trådfri är att det fungerar både med och utan Gateway. Däremot så låser du upp många bra funktioner om du använder en Gateway. Skulle du välja att använda systemet utan så blir du begränsad till Trådfrias egna fjärrkontroller.

Vi rekommenderar dock att du kör med en Gateway då det är bryggan mellan dina enheter och IKEA Home-appen. Funktioner som du låser upp med en Gateway är exempelvis:  

  • Styrning via mobilen –  Via appen kan du styra dina lampor och ändra ljusstyrka, lägga på schemaläggning, och skapa olika ljusscener.
  • Använda röststyrning – Om du vill integrera dina Trådfria lampor med exempelvis Google Assistant, Amazon Alexa eller Apple HomeKit behöver du en Gateway. Det gör att du kan styra dina lampor med röstkommandon som “Hej Google, tänd hallen”. 
  • Styrning på distans – Med en Gateway så kan du styra dina lampor även när du inte är hemma via appen. Väldigt bra ifall du vill exempelvis simulera att någon är hemma när du är borta.
  • Skapa automatiseringar – Med en gateway kan du schemalägga när dina lamporna ska tändas eller släckas, anpassa ljusstyrkan beroende på tid på dagen och skapa scener där flera lampor ändras samtidigt.

Om du ändå funderar på att köra utan en Gateway kan det vara viktigt att veta att du blir begränsad till:

  • Endast fjärrkontroller – Du kommer endast kunna styra dina lampor med fjärrkontroller eller rörelsesensorer
  • Ingen integration till andra system – Du kommer inte kunna koppla ihop dina lampor med andra system som exempelvis Google Home eller Amazon Alexa.

Så, om du vill ha maximal funktionalitet med appstyrning och integration med andra smart hem system så ska du använda en Gateway. Om du endast behöver grundläggande funktionalitet går det bra att köra utan.

IKEA Trådfri använder Zigbee

Ikea och Zigbee loggorna

Något som också kan vara bra att veta är att IKEA Trådfri använder sig av Zigbee-protokollet. Zigbee är ett trådlöst protokoll som liknar Wi-Fi och bluetooth fast framtaget för smarta hem produkter.

Fördelarna med Zigbee är dels att det är stabilt och pålitligt. Enheterna skapar ett mesh-nätverk där varje enhet fungerar som en förstärkare. Det betyder att ju fler enheter du har desto bättre och stabilt blir nätverket. Zigbee är också energisnålt och behöver inte en konstant uppkoppling till Wi-Fi.

Zigbee används också av andra smarta hemsystem som exempelvis Philips Hue och Samsung SmartThings. Det gör det möjligt att kombinera IKEA Trådfri produkter med andra produkter som använder samma protokoll.  

Så styr du dina lampor

IKEA Trådfri systemet erbjuder tre stycken alternativ i hur du kan styra dina lampor. Dessa är via fjärrkontroll, appen eller röstassistenter.

Fjärrkontroll

Trådfri erbjuder en rad olika fjärrkontroller vilket är en stor fördel. I vissa rum kanske du vill ha möjligheten att kunna dimra ner och i andra enbart av och på. Alla fjärrkontroller är trådlösa och använder oftast vanliga batterier. Det erbjuds också olika material på vissa, som exempelvis rostfritt stål. 

Smart Home-appen

Om du har en Gateway kan du styra dina lampor via Smart Home-appen. Det är ett smidigt alternativ för dig om du har din telefon nära till hands. I appen kan du även schemalägga, ändra ljusscener och gruppera dina lampor.

Röstassistenter

Det sista alternativet är via en röstassistent. Om du har integrerat dina Trådfria lampor till antingen Google Assistant, Apple HomeKit eller Amazon Alexa så kan du styra dina lampor via röstkommandon.   

IKEA Trådfri VS andra smart belysningssystem

Som vi nämnt ovan så finns det flera olika system ute på marknaden idag. Några populära är exempelvis Philips Hue, Nanoleaf och LIFX. Vilket som passar dig bäst beror på din budget, hur avancerad styrning du vill ha och dina behov. För att göra det lite enklare för dig så har vi gjort en liten jämförelse av dessa.

Philips hue

IKEA Trådfri VS Philips Hue

Pris

Billigare VS Dyrare

Installation

Enkel, kräver ibland Gateway VS Enkel, kräver ofta en Bridge

Ljusinställningar

Justerbar ljusstyrka & färgtemperatur VS Fler färger, bättre färgåtergivning

App & funktioner

Grundläggande funktioner VS Avancerade scener & automationer

Röststyrning

Ja, via gateway VS Ja, via Hue Bridge


Kompatibilitet

Google Home, Alexa, Apple HomeKit VS Google Home, Alexa, Apple HomeKit, Samsung SmartThings

Nanoleaf

IKEA Trådfri VS Nanoleaf

Pris

Billigare VS Dyrare

Installation

Enkel, kräver ibland Gateway VS Enkel, ingen hubb krävs

Ljusinställningar

Justerbar ljusstyrka & färgtemperatur VS Dynamiska färginställningar, interaktiva färgmönster

App & funktioner

Grundläggande funktioner VS Avancerade scener och ljuseffekter

Röststyrning

Ja, via gateway VS Ja, direkt via Wi-Fi


Kompatibilitet

Google Home, Alexa, Apple HomeKit VS Google Home, Alexa, Apple HomeKit, Razer Chroma

LIFX

IKEA Trådfri VS LIFX

Pris

Billigare VS Dyrare

Installation

Enkel, kräver ibland Gateway VS Enkel, kräver ofta en Bridge

Ljusinställningar

Justerbar ljusstyrka & färgtemperatur VS Starka färger och hög ljusstyrka

App & funktioner

Grundläggande funktioner VS Avancerade scener och automationer

Röststyrning

Ja, via gateway VS Ja, direkt via Wi-Fi


Kompatibilitet

Google Home, Alexa, Apple HomeKit VS Google Home, Alexa, Apple HomeKit, Samsung SmartThings

Våra tankar

IKEA Trådfri är det mest prisvärda alternativet och passar bra för nybörjare och de som vill ha lite enklare smart belysning. Om du däremot vill ha mer avancerade funktioner och bättre färgåtergivning, kan Philips Hue eller LIFX vara ett bättre val. Och om du vill skapa estetiska ljuseffekter, är Nanoleaf ett spännande alternativ.

Vanliga frågor om IKEA Trådfri

Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna om IKEA Trådfri. Oavsett om du undrar hur systemet fungerar, vilka enheter det är kompatibelt med eller om du behöver en gateway, hittar du svaren här.

Fungerar IKEA Trådfri utan gateway?

Ja, men med begränsningar. Du kan använda Trådfri fjärrkontroll eller rörelsesensor för att styra dina lampor utan en gateway. Däremot kan du inte styra lamporna via appen, röstassistenter eller på distans utan en IKEA Trådfri Gateway.

Kan jag styra IKEA Trådfri med mobilen?

Ja, men du behöver en Trådfri Gateway. När gatewayen är installerad kan du använda IKEA Home Smart-appen för att tända/släcka lampor, dimma belysningen, ändra färgtemperatur och skapa scheman.

Är IKEA Trådfri kompatibelt med Google Home, Alexa och Apple HomeKit?

Ja! IKEA Trådfri fungerar med dessa, om du har en gateway.

Kan IKEA Trådfri användas med Philips Hue?

Ja, till viss del. Eftersom både IKEA Trådfri och Philips Hue använder Zigbee, kan vissa Trådfri lampor kopplas direkt till en Philips Hue Bridge. Däremot är inte alla funktioner garanterat kompatibla, och du kan behöva uppdatera lamporna via IKEA:s gateway innan du ansluter dem till Hue.

Hur lång räckvidd har IKEA Trådfri?

Trådfri använder Zigbee, vilket betyder att räckvidden normalt är 10–15 meter inomhus. Om du har flera Zigbee-enheter i hemmet fungerar de som ”förstärkare” och kan öka räckvidden.

Kan jag använda IKEA Trådfri utomhus?

Nej, officiellt är IKEA Trådfri inte designat för utomhusbruk. Däremot kan vissa användare ha lyckats använda lamporna utomhus under tak eller i skyddade miljöer. IKEA rekommenderar dock inte detta.

Är IKEA Trådfri ett bra val för hela hemmet?

Ja, om du vill ha ett prisvärt och lättanvänt smart belysningssystem. Trådfri är särskilt bra för dig som vill börja med smart belysning utan att spendera för mycket pengar. Systemet fungerar både fristående och ihop med andra smarta hem-lösningar, vilket gör det flexibelt och skalbart.

Sammanfattning

För att summera ihop det hela så kan vi definitivt säga att om du letar efter ett prisvärt, lättanvänt och flexibelt smart belysningssystem så är IKEA Trådfri ett utmärkt alternativ. Det fungerar bra i de flesta hemmen och kan enkelt integreras med de stora röst assistenterna och andra Zigbee produkter. 

Om du däremot är ute efter lite mer avancerade funktioner och har högre krav på kvaliteten på färg så bör du vända dig till Philips Hue eller LIFX. IKEA Trådfri är relativt begränsade när det kommer till funktioner och automatiseringar som andra aktörer har satsat lite mer på.

 

Erik
Erik
Erik har varit intresserad av teknik så länge han kan minnas. Redan i unga år började han experimentera med elektronik och leta efter sätt att förenkla vardagen genom smarta lösningar. Idag är han en passionerad förespråkare för smarta hem och hur tekniken kan användas för att skapa ett mer effektivt, tryggt och bekvämt liv.

Relaterade artiklar

Vad är Ikea Dirigera och hur fungerar den?

Intro  Funderar du på att börja med smarta hem-produkter från...

Smart belysning – En enkel guide för dig som vill komma igång

Introduktion Har du funderat på att prova smart belysning men...

Smart termostat – Så gör den ditt hem smartare

Sverige är ett land med långa vintrar och stora...

Hur du sätter upp Sonos med Airplay 2

Sonos innan och efter AirPlay 2 AirPlay 2 har revolutionerat...

Hur du gör för att återställa din Google Nest Hub, Nest Mini, Nest Audio eller Google Home

Introduktion Har din Google Nest enhet börjat krångla? Kanske har...